Kluster B personlighetsstörningar är en typ av psykiska störningar som kännetecknas av dramatiska, emotionella eller oberäkneliga beteendemönster. Störningarna påverkar individens förmåga att relatera till andra och hantera sina egna känslor. Vilket kan leda till stora utmaningar i både personliga och professionella sammanhang. Det finns fyra typer av störningar i detta kluster: narcissistisk-, borderline-, antisocial-, och histrionisk- personlighetsstörning.
Det är viktigt att komma ihåg att det bara är vårdpersonal (psykolog eller läkare) som ska ställa diagnoser. Därför ska du alltid konsultera med professionella om du misstänker att du eller någon i din omgivning har en kluster B personlighetsstörning.
Det är vanligt att minst en av parterna i en svår vårdnadstvist har en kluster B personlighetsstörning. Tyvärr leder det ofta till någon form av föräldraalienering och därmed stora skador på både barnet och den utsatta föräldern. Du kan lära dig mer om föräldraalienering i inlägget Föräldraalienation – En introduktion.
Typer av kluster B personlighetsstörning
Det finns fyra typer av kluster B personlighetsstörning. Även om alla typer har sina egna karakteristiska drag så är flera av dragen överlappande mellan typerna. Det är också relativt vanligt att samma person har fler än en personlighetsstörning.
Narcissistisk personlighetsstörning
Narcissistisk personlighetsstörning innebär en överdriven känsla av egen betydelse och ett starkt behov av beundran. Personer med denna störning kan ha en grandios självbild och brist på empati för andra. De har ofta orealistiska förväntningar på speciell behandling och kan vara mycket känsliga för kritik eller nederlag. Du kan lära dig mer om detta i inlägget Narcissistisk personlighetsstörning.
Borderline personlighetsstörning
Borderline personlighetsstörning präglas av instabilitet i självbild, känslor och relationer. Personer med denna störning kan uppleva intensiva känslomässiga svängningar och en ständig rädsla för övergivenhet. Deras beteenden kan vara impulsiva och självdestruktiva, vilket kan innebära allt från riskfyllda aktiviteter till självskadebeteenden. Du kan lära dig mer om detta i inlägget Borderline personlighetsstörning.
Antisocial personlighetsstörning
Antisocial personlighetsstörning leder till en brist på respekt för andras rättigheter och känslor. Personer med denna störning kan vara impulsiva, manipulativa och sakna empati. Detta kan resultera i beteenden som kriminalitet och bedrägeri. Utöver det så har de ofta svårt att upprätthålla långvariga relationer och tenderar att bortse från sociala normer och regler.
Histrionisk personlighetsstörning
Histrionisk personlighetsstörning kännetecknas av ett överdrivet behov av uppmärksamhet och bekräftelse. Personer med denna störning kan uppträda dramatiskt eller sexuellt provocerande för att bli i centrum för uppmärksamheten. Deras självbild är ofta beroende av andras bekräftelse. Utöver det så är de ofta överkänsliga för kritik.
Flygande apor
Personer med kluster B personlighetsstörningar är ofta väldigt bra på att manipulera sin omgivning, speciellt de med narcissistisk eller borderline personlighetsstörning. För att de ska få stöd i sin skeva verklighetsuppfattning så rekryterar de ofta medhjälpare. Dessa medhjälpare kallas i modern psykologi för flygande apor, en referens till barnboken ”Trollkarlen från Oz”. Du kan lära dig mer om detta i inlägget Flygande apor.
Psykisk misshandel
De flesta med kluster B personlighetsstörning utöver någon form av psykisk misshandel på personer i sin omgivning. Misshandeln kan ta många olika former, så som verbala kränkningar, manipulation, förnedring, hot om våld och gaslighting. Syftet är att utöva makt och få kontroll över offret. Det sker ofta under längre tid och kan leda till väldigt allvarliga och livslånga skador. Du kan lära dig mer om detta i inlägget Psykisk misshandel.
Gaslighting
Gaslighting är en typ av psykisk misshandel som ofta används av personer med kluster B personlighetsstörning. Den som utöver gaslighting (förövaren) gör det för att skydda sitt eget svaga ego. Deras ego kan inte hantera brister hos dem själva och övertygar dem därför att de är felfria. För att lögnen ska hålla så måste även personer i förövarens närhet (offren) tycka att förövaren är felfri. För att lyckas med det så måste förövaren ha makt över vad offret tycker och tänker.
De metoder som förövaren använder för att få den makten kallas gemensamt för gaslighting. De går ut på att få offret att sluta tro på sin egen uppfattning av verkligheten och i stället internalisera förövarens förvrängda uppfattning av verkligheten. Det är en mycket allvarlig och skadlig form av manipulation. Du kan lära dig mer om detta i inlägget Gaslighting.
Behandling av kluster B personlighetsstörning
För att få en någorlunda normalt fungerande tillvaro så är personer med kluster B personlighetsstörningar ofta är i stort behov av behandling. Eftersom det handlar om en störning i personligheten så går de inte att ”bota”. Det går dock att hantera symptomen och därigenom förbättra deras livskvalitet. Det finns behandlingsmetoder som visat på bra resultat, även om det är mycket svårt och tidskrävande att behandla dem.
Till exempel så är dialektisk beteendeterapi (DBT) och kognitiv beteendeterapi (KBT) effektiva behandlingar. Utöver det så kan ibland medicinering användas för att hantera specifika symtom som ångest eller depression. Det svåra i behandlingen är att personer med den här typen av störning ofta inte förstår att de behöver hjälp.
Stöd för närstående
En person med en kluster B personlighetsstörning ställer ofta till med väldigt stora skador på sin omgivning och de som står hen nära. Det är därför viktigt för närstående att vara medveten om personlighetsstörningen och hur den fungerar. Till exempel genom att läsa böcker, lyssna på experter och läsa på nätet om kluster B personlighetsstörningar. Det är också viktigt att få stöd från andra som delar samma erfarenheter. Det finns också terapeuter som är specialiserade på att hjälpa anhöriga till kluster B personer.
Mer information om kluster B personlighetsstörningar
Det finns mycket resurser för den som vill lära sig mer om kluster B personlighetsstörningar. Du kan hitta hundratals böcker, forskningsartiklar, hemsidor, organisationer och stödgrupper som handlar om det. Det finns så mycket att det kan vara svårt att veta var man ska börja. Speciellt om man är en anhörig till någon med en kluster B personlighetsstörning.
Du har redan hittat min hemsida så du har fått en bra start. Jag rekommenderar också att du följer mig på sociala medier. Då får du uppdateringar löpande och kan komma i kontakt med andra i samma situation. Du hittar länkar till mina social medier längst ner på den här sidan. Här har du också en lista på resurser som jag rekommenderar dig att gå igenom för att lära dig mer.
Lyssna på forskare och experter
Det finns många framstående forskare inom kluster B personlighetsstörningar. Följ dem och deras forskning för att lära dig på djupet.
| Dr Ramani Durvasula | DSM-5 | MedCircle |
Trackbacks/Pingbacks