Borderline personlighetsstörning (BPS), eller Borderline Personality Disorder (BPD), är en komplex och ofta svårbehandlad personlighetsstörning. Den är en av fyra kluster B personlighetsstörningar som definieras i Diagnostic and statistical manual of mental disorders (DSM). Vilket är den bok som psykologer använder för att diagnostisera patienter. BPS präglas av intensiva och snabbt skiftande känslor, samt instabilitet i relationer och självbild.

Det är viktigt att komma ihåg att det bara är vårdpersonal (psykolog eller läkare) som ska ställa diagnoser. Därför ska du alltid konsultera med professionella om du misstänker att du eller någon i din omgivning har borderline personlighetsstörning.

Symptom på borderline personlighetsstörning

Borderline personlighetsstörning påverkar hur en person tänker och känner om sig själv och andra. Detta leder till problem med att fungera i vardagen. De karakteristiska dragen hos en person med BPD är:

Rädsla för övergivning

Ett av de mest framträdande symptomen vid BPS är en överväldigande rädsla för att bli övergiven eller lämnad ensam. Detta kan leda till desperata ansträngningar för att undvika verklig eller inbillad övergivning.

Instabilitet i relationer

En person med BPS kan ha mycket intensiva och kaotiska relationer. De växlar ofta mellan idealisering och nedvärdering av sina nära och kära, vilket kan göra det svårt att upprätthålla stabila relationer.

Identitetsstörning

Många med BPS har en osäker eller instabil självbild, vilket gör att de kan uppleva drastiska förändringar i självuppfattningen och självkänslan.

Impulsivt beteende

Impulsivitet är vanligt vid BPS och kan manifestera sig som riskfyllda beteenden som missbruk, överdriven shopping, hetsätning, eller promiskuöst beteende.

Självskadebeteende och självmordstankar

Många med BPS skadar sig själva som ett sätt att hantera sina intensiva känslor. Självmordstankar och försök är också vanliga.

Emotionsregleringsproblem

De som har BPS kan uppleva extrema känslor som är svåra att kontrollera, vilket ofta leder till plötsliga humörsvängningar och intensiva känsloutbrott.

Känsla av Tomhet

En kronisk känsla av tomhet är ett vanligt symptom på BPS. Denna tomhet kan vara svår att beskriva men upplevs ofta som en inre tomhet eller meningslöshet.

Extrem ilska

De som har BPS kan känna väldigt kraftig och okontrollerbar ilska, ofta utan synbar anledning.

Paranoia och dissociation

Under stress kan personer med BPS uppleva tillfälliga paranoida tankar eller dissociation, vilket innebär en känsla av att vara frånkopplad från verkligheten eller från sig själv.

Behandling av borderline personlighetsstörning

Att leva med borderline personlighetsstörning kan vara utmanande, både för den drabbade och deras närstående. Det finns dock professionell hjälp att få för personer med BPS. Till exempel så har dialektisk beteendeterapi (DBT) visat sig vara effektiv i att hjälpa personer med BPS att hantera sina symptom och förbättra sin livskvalitet. Utöver det så går det Ibland att få medicin för att hantera symptom som humörsvängningar och depression.

Stöd för närstående

En person med borderline personlighetsstörning ställer ofta till med väldigt stora skador på sin omgivning och de som står hen nära. Det är därför viktigt för närstående att vara medveten om personlighetsstörningen och hur den tar sig uttryck. Till exempel genom att läsa böcker, lyssna på föreläsningar och läsa på nätet om borderline. Det finns också psykologer som är specialiserade på att hjälpa anhöriga till personer med BPS och andra personlighetsstörningar.

Mer kunskap om borderline personlighetsstörning

Diagnostic and statistical manual of mental disorders (DSM) är den bok som psykologer använder för att diagnostisera patienter. Jag rekommenderar att du läser de stycken som handlar om borderline personlighetsstörning. Det finns också omfattande resurser på internet. Nedanstående video ger en kort förklaring till BPS.