Narcissistisk personlighetsstörning (NPS), eller Narcissistic Personality Disorder (NPD), är en allvarlig personlighetsstörning som kännetecknas av en överdriven känsla av egen betydelse, en djup längtan efter beundran och en brist på empati för andra. Personer med NPS har ofta en uppblåst självkänsla, känner sig berättigade till speciell behandling och har därför svårigheter att hantera kritik eller nederlag. NPS är en av fyra kluster B personlighetsstörningar som definieras i Diagnostic and statistical manual of mental disorders (DSM). Vilket är den bok som psykologer använder för att diagnostisera patienter.
Det är viktigt att komma ihåg att det bara är vårdpersonal (psykolog eller läkare) som ska ställa diagnoser. Därför ska du alltid konsultera med professionella om du misstänker att du eller någon i din omgivning har narcissistisk personlighetsstörning.
Typer av narcissistisk personlighetsstörning
Det finns flera typer av narcissistisk personlighetsstörning, hur många beror på hur detaljerad man vill vara i sin kategorisering. Enligt DSM kan man dela in narcissister i två typer; overt narcissism (grandios narcissism) och covert narcissism (dold narcissism). Det går sen att dela in dessa typer i flera undertyper.
Symptom
Narcissistisk personlighetsstörning är en personlighetsstörning som påverkar hur en person tänker och känner om sig själv och andra. Detta leder till problem med att fungera i vardagen. De karakteristiska dragen hos en person med NPS är:
Grandios självuppfattning
Individer med NPS har en överdriven känsla av sin egen betydelse och anser sig vara överlägsna andra. Därför tror de ofta att de är unika eller speciella och bara kan bli förstådda av, eller associerade med, andra lika framstående människor.
Fantiserar om obegränsad framgång, makt, briljans, skönhet eller ideal kärlek
Det är vanligt att personer med NPS drömmer om framgång och makt på ett överdrivet sätt. De har också ofta en förväntan att dessa drömmar förverkligas och kan därmed bli arga när det inte blir så.
Behov av beundran
Människor med NPS söker ständigt efter beundran och validering från andra. De kräver ofta att bli uppmärksammade och uppskattade och blir upprörda om de inte får den beundran de anser sig förtjäna.
Brist på empati
Ett av de mest framträdande dragen hos en person med NPS är oförmågan eller oviljan att känna empati för andra människor. De har således svårt att förstå och identifiera sig med andras känslor och behov.
Exploaterande relationer
Personer med NPS tenderar att utnyttja andra för att uppnå sina egna mål. Deras relationer är därför ofta ytliga och byggda på vad de kan få ut av den andra personen.
Arrogant och hämndlysten attityd
Människor med NPS kan ofta visa en arrogant eller nedlåtande attityd mot andra och kan bli hämndlystna eller elaka när de känner sig hotade eller ifrågasatta.
Behandling av narcissistisk personlighetsstörning
Att leva med narcissistisk personlighetsstörning kan vara utmanande, både för den drabbade och deras närstående. Även fast det är mycket svårt att behandla en person med NPS så finns det professionell hjälp att få. Behandlingen kräver ofta långsiktig terapi, särskilt kognitiv beteendeterapi (KBT) eller psykoterapi. Målet med behandlingen är att hjälpa individen att utveckla en mer realistisk och balanserad självbild, öka deras empati och förbättra deras relationer. Ibland förskrivs också mediciner för att hantera andra underliggande problem, som depression eller ångest.
Stöd för närstående
En person med narcissistisk personlighetsstörning ställer ofta till med väldigt stora skador på sin omgivning och de som står hen nära. Det är viktigt för närstående att vara medveten om personlighetsstörningen och hur den tar sig uttryck genom att läsa på. Det finns också psykologer som är specialiserade på att hjälpa anhöriga till personer med NPS och andra personlighetsstörningar.
Mer kunskap
Diagnostic and statistical manual of mental disorders (DSM) är den bok som psykologer använder för att diagnostisera patienter. Jag rekommenderar att du läser de stycken som handlar om narcissistisk personlighetsstörning. Det finns också omfattande resurser på internet. Nedanstående video från Lise Leblanc ger en kort förklaring till NPS. Lise är en kanadensisk terapeut, författare och livscoach. Du hittar hennes hemsida här.