I statens våld är en djupdykning i statens vanvård av tvångsomhändertagna barn på Statens institutionsstyrelses (SiS) ungdomshem. Boken är skriven av Sabina Björk och Valeria Helander. Den gavs ut 2024 av fri tanke förlag och finns att köpa från Akademibokhandeln.

I statens våld tar dig med bakom kulisserna till en del av statsapparaten som de flesta varken får eller vill se. Det är en hemsk verklighet för barnen som blir inlåsta på SiS. De flesta av dem är dessutom unga flickor som utsatts för fruktansvärda övergrepp redan innan de kommer till SiS. Både statistiken och deras berättelser visar att SiS gör mer skada än nytta.

I statens våld innehåller hårresande berättelser, vissa av dem från barn som tidigare varit inlåsta på SiS och vissa från barn som är det idag. Boken innehåller också redogörelser från anställda inom SiS, både tidigare anställda och de som är det nu. Författarna går igenom statistik, utredningar och politiska initiativ till förändring. De går också igenom vilka initiativ som saknas. Du får också lära dig att det inte är första gången en sådan här genomlysning görs. Faktum är att det har gjorts löpande genomlysningar av statens tvångsvård av barn så länge staten har haft institutioner för det. Alla har kommit fram till samma sak: när staten låser in barn för vård och omsorg så kommer barnen oftast ut mer skadade än de var när de låstes in.

Här kommer ett smakprov på vad som väntar dig när du läster boken. Hela boken är full av liknande passager så det är för många för att lista dem alla.

SiS är hemskt för barnen

”’Det var hemskt att se henne bli nedlagd. En nioåring behöver inte vara inlåst, en nioåring behöver sina föräldrar'”

>>Att ett barn ska behöva utsättas för så här mycket våld…Det var fyra vuxna män mot ett barn.”

”En omhändertagen tolvåring blir alltså gång på gång nedlagd och fasthållen av vuxna män och kvinnor som är anställda för att vårda henne, med dokumenterade skador som följd.”

SiS funkar inte

”Nästan alla jag pratar med om Sis, inklusive personal och chefer, uppger att det inte pågår någon behandling överhuvudtaget på ungdomshemmen. Bilden de målar upp är av en förvaringsplats dit kommunerna skickar barn och ungdomar som de inte vet hur de ska hantera.”

SiS vet att det inte funkar och att det är hemskt för barnen

”>>Vi vet att institutionsvård är den största riskfaktorn för fortsatt kriminalitet.<< Och från internationella studier vet vi att barn och unga som inte haft ett kriminellt beteende före institutionsplaceringen löper stor risk att omhändertas för just kriminalitet efter placeringen.”

“De senaste åren har ett statligt ungdomshem, helt eller delvis, stängts per år. Skälen har varit att personal utsatt placerade barn och unga för fysiska, psykiska och sexuella övergrepp.”

SIS försöker dölja vad de gör

“SiS startade en internutredning som visade att personal både försökt muta och skrämma de placerade ungdomarna inför IVO:s tillsynsbesök för att få dem att hålla tyst. Utredningen visade också att institutionsledningen känt till misshandeln men inte agerat. Ledningen hade till och med försökt dölja bevis på personalens övergrepp: klagomål, fotografier på skadade ungdomar hade försvunnit.”

“SiS vill helt enkelt inte kännas vid hur stora och omfattande problemen på ungdomshemmen faktiskt är. I alla fall inte i sina offentliga dokument. Och finns det inga problem, behöver man som statlig myndighet inte heller ta något ansvar.”

“Samtidigt som siffrorna ser ut som de gör, och medierapporteringen om SiS domineras av rymningar, misstänkta våldtäkter och misshandel – ingår myndigheten avtal med PR-byrån Gullers Group. Avtalet sträcker sig över fyra år och har ett maxtak på 40 miljoner kronor. För den summan ska byrån hjälpa SiS att vända den negativa bilden av myndigheten och fokusera på >>de goda berättelserna<< från ungdomshemmen. Myndighetens rykte behöver putsas upp, och vem bättre än en framstående PR-byrå som bland annat jobbat med Trafikverket och MSB”

I statens våld är en bok som alla i Sverige borde läsa. SiS verksamhet är ljusskygg och det är få personer som har inblick i vad som händer på deras låsta ungdomshem. Därför är det viktigt att vi tar den här inblicken med oss i det framtida förändringsarbetet så att vi kan skapa en bättre myndighet som faktiskt hjälper de barn och unga som de har ansvar för.

Om du vill läsa mer om felen på SiS och vad som föreslås göras åt det så rekommenderar jag bland annat följande utredningar och rapporter:

Riskrevisionen

SiS särskilda ungdomshem – brister i statens tvångsvård av barn och unga (RiR 2024:7)

Barnrättsbyrån

Avskiljningar, våld och missförhållanden inom SiS ungdomsvård 2023

JO och IVO

Sök på deras hemsidor om kritik mot särksilda ungdomshem