Kvinnors våld mot män borde vara lika oacceptabelt som allt annat våld i nära relation.

De flesta blir nog förvånade när de får veta att 40% av alla i Sverige som utsatts för våld i nära relation är män. Om man låter sig matas av medias rapportering, samhällets satsningar och debattörers partiska argument så tror man förmodligen att det bara finns en sort – mäns våld mot kvinnor. För att kunna lösa problemen med våld i nära relation så måste vi vara ärliga med hur våldet ser ut. Ofta så vill media, politiker och debattörer bara lösa halva problemet. Därför pratar de aldrig om kvinnors våld mot män eller för den delen om våld i samkönade relationer.

Hur kvinnors våld mot män ser ut

Kvinnors våld mot män ser i mångt och mycket likadant ut som mäns våld mot kvinnor. Syftet är detsamma; att utöva makt och kontrollera genom att skrämma och skada. Våldet kommer i många olika former. Det går från milt till grovt. Ibland är det en engångshändelse och ibland systematiskt över tid. Det leder alltid till skador och Ibland till dödsfall. Våldet kan vara fysiskt, psykiskt, sexuellt, materiellt, ekonomiskt och digitalt. Det utförs ibland med vapen och ibland utan. Det är fruktansvärt för den som tvingas leva med det.

Statistik om våld i nära relation

Man ska vara försiktig med att dra för långtgående slutsatser från den statistik vi har om våld i nära relation. Det beror delvis på avsaknad av tydliga definitioner på vad våldet innebär. Det beror också delvis på hur statistiken samlats in och hur den presenteras. Magnus Falkman ger en väldigt bra analys av bristerna i statistiken i sin bok Varför minskar inte våldet i nära relationer? Det sagt så måste vi använda den statistik vi har tills vi tagit fram bättre.

I rapporten Brott i nära relation från 2024 rapporterar Brottsförebyggande rådet (BRÅ) att 11,7 % av alla män i Sverige någon gång har varit utsatt för våld i nära relation. Det innebär att cirka en halv miljon män i Sverige har utsatts för våld av någon som står dem mycket nära.

Procentsatserna i tabellen nedan visar hur stor andel av befolkningen i åldersspannet 16–84 år som anser sig ha blivit utsatta. Under ”Antal” ser du hur många människor det handlar om enligt befolkningsstatistik från Statistiska Centralbyrån (SCB). Även om kvinnor anser sig utsatta i högre grad än män så är skillnaden mellan könen ganska liten.

Forskning om kvinnors våld mot män

Forskning om kvinnors våld mot män är mycket eftersatt i Sverige. En enkel sökning efter forskningsrapporter på Google Scholar visar att det råder en enorm snedfördelning när det gäller forskning om våld i nära relation. Om man söker efter ”mäns våld mot kvinnor” så får man 6 120 träffar. Om man söker efter ”kvinnors våld mot män” så får man 339 träffar. Detta innebär alltså att bara 5% av forskningen om våld i nära relation handlar om kvinnors våld mot män. Trots att män är offer för våld i nära relation i 40% av fallen.

Insatser mot våld i nära relation

De flesta insatser mot våld i nära relation handlar om att motverka mäns våld mot kvinnor, väldigt lite görs för att motverka kvinnors våld mot män.

Statlig finansiering

Statsbudgeten för 2024 innehöll 600 miljoner kronor för att motverka mäns våld mot kvinnor, våld i nära relation samt hedersrelaterat våld och förtryck. I regeringens pressmeddelande om finansieringen nämns inte kvinnors våld mot män en enda gång. Trots att män är offer för våld i nära relation i 40% av fallen.

Propaganda

Jämställdhetsmyndigheten är den myndighet som leder statens arbete mot våld i nära relation. De har valt att definiera allt våld i nära relation som mäns våld mot kvinnor. I statens ögon handlar det alltså om mäns våld mot kvinnor när en kvinna misshandlar sin man. Jämställdhetsmyndigheten har en handbok som heter ”Inget att vänta på”, där de bland annat försöker definiera våld i nära relation. På sida 53 i handboken kan du läsa nedanstående text.

”Inom jämställdhetspolitiken används begreppet mäns våld mot kvinnor. Detta begrepp avser inte enbart den enskilda mannens våld mot den enskilda kvinnan i en par-relation, utan är tänkt att fungera som ett ”paraplybegrepp” som utöver våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck inkluderar våld utanför nära relation, såsom sexuella trakasserier, prostitution och människohandel för sexuella ändamål, liksom kommersialisering och exploatering av kvinnokroppen i reklam, medier och pornografi. Genom att inkludera begreppet våld i nära relationer i det överordnade begreppet mäns våld mot kvinnor innefattas även våld i samkönade relationer, eller för den delen kvinnors våld mot män i nära relationer.”

Det är viktigt att vi är tydliga med vilken typ av våld vi pratar om när vi pratar om våld i nära relation. Annars blir det väldigt förvirrande och ofta direkt felvisande. Staten har valt att benämna allt våld i nära relation som ”mäns våld mot kvinnor”. Trots att män är offer för våld i nära relation i 40% av fallen.

Resurser för våldsutsatta män

Det finns tyvärr inte många organisationer som erbjuder stöd för män som utsätts för våld i nära relation. Trots att män är offer för våld i nära relation i 40% av fallen. Det sagt så finns det några organisationer att vända sig till. Om du vet om andra organisationer så får du gärna skriva det i kommentarerna.

Akillesjouren Sverige

En ideell förening som erbjuder samtalsstöd åt män.

www.akillesjouren.se | 08 29 63 99

Stödlinjen för män

Drivs av Nationellt Centrum för Kvinnofrid (NCK) vid Uppsala universitet.

www.stodlinjenforman.se | 020 80 80 80