Under hösten 2023 genomfördes en extern granskning av Socialtjänsten i Gällivare. Granskningen har mynnat ut i en rapport som visar på skrämmande brister när det gäller kommunens omhändertagande av barn. För oss som haft med Socialtjänsten att göra så kom inte nyheten om bristerna hos Socialtjänsten i Gällivare som någon överraskning. Många av oss har kämpat länge för våra barn och för att socialtjänster i andra kommuner också ska granskas. De flesta av dem skulle visa på samma brister som Socialtjänsten i Gällivare.

Den externa granskaren har gjort ett gediget jobb med att granska Socialtjänsten i Gällivare. Granskaren har undersökt om Biståndsenheten Barn och Unga följer rådande lagar och föreskrifter. Fokus har legat på att granska dokumentation och handläggning. Granskaren har försökt avgöra om Socialtjänsten i Gällivare har fattat beslut på korrekt sätt, inte på om besluten i sig har varit korrekta. Det är väldigt viktigt att beslut fattas på korrekt sätt, annars blir det ofta fel beslut.

Granskningen visar tydligt att bristerna inom Socialtjänsten i Gällivare är så allvarliga att man kan konstatera att ”Åtgärder har vidtagits utan lagstöd och flera beslut har fattats utan lagstöd”. Vid flera tillfällen har de till och med omhändertagit barn enligt LVU utan att ha laglig rätt att göra det. Om någon annan gjorde det så skulle det kallas för kidnappning.

Jag rekommenderar dig att läsa hela granskningsrapporten. Om du inte har tid att göra det så ta dig i alla fall tid att läsa de utdrag ur granskningsrapporten som jag har listat nedan. Läs också granskarens rekommendationer längre ner. Utdragen och rekommendationerna ger en bra indikation på de  problem som finns inom Socialtjänsten i Gällivare. Jag rekommenderar också att du söker efter nyheter i ämnet. Flera nyhetsmedier har rapporterat om den här situationen de senaste månaderna. Du hittar flera av nyhetsinslagen i här.

Granskningen av socialtjänsten i Gällivare är både professionell och användbar, därför att den är genomförd på ett sakligt och systematiskt sätt samt skriven med ett passande språk. Så ska en granskning genomföras och skrivas.

Utdrag ur granskningen

”Granskningen visar att handläggningen och dokumentationen i de granskade ärendena ej uppfyller de krav som ställs utifrån vid tiden rådande lagar, föreskrifter och förordningar.” […]

”Det är ej möjligt att följa ärendena som helhet då flertalet av de upprättade journalanteckningarna i de granskade ärendena ej ger tillräcklig information om vilka som deltar eller vad som har sagts under samtal och möten. Av journalanteckningarna framkommer ej heller tillräcklig information om vilka åtgärder eller bedömningar som görs i ärendena.”

”Flertalet beslut i verksamhetssystemet samt de beslut som återfinns i den fysiska akten uppvisar brister vad gäller de formkrav som följer av rådande lagstiftning. Korrekta datumhänvisningar saknas i såväl beslut som i journalanteckningar. Beslutsmotiveringar och beslutsformuleringar är otydliga. Titel, namnförtydligande och underskrifter saknas i de flesta beslutsunderlagen.”

”Åtgärder har vidtagits utan lagstöd och flera beslut har fattats utan lagstöd.”[…]

”Vid tidpunkten för beslut om familjehemsplacering i de aktuella ärendena har barnen således placerats i ett hem som inte är utrett och som inte heller av Socialnämnden/Socialnämndens sociala utskott fått medgivande att ta mot det specifika barnet för stadigvarande vård och fostran.”

”Socialnämnden/Socialnämndens sociala utskott har ej lämnat några generella  medgivanden åt dessa familjer att ta emot barn och unga för tillfällig vård, så det har inte heller varit frågan om att barnen har placerats i ett godkänt jourhem.”[…]

”De slutsatser som socialsekreterare samt samordnare drar i analys och bedömning är i stor utsträckning för långtgående. Slutsatserna baseras ej på de uppgifter som framkommer av beslutsunderlaget och anpassas ej heller till det specifika barnets situation. I de flesta utredningarna är det otydligt om det som framkommer i analys och bedömning baseras på forskning, fakta eller eget tyckande.”

”Sammanfattningsvis kan konstateras att de ärenden som granskats uppvisar allvarliga brister. Vissa av bristerna är så pass allvarliga att de bör rapporteras till IVO enligt Lex Sarah. Vidare bör enskilda medarbetares och beslutsfattares agerande utredas och eventuellt anmälas till andra berörda myndigheter och nödvändiga arbetsrättsliga åtgärder vid behov vidtas.” 

Rekommendationer från granskaren

”Undertecknad rekommenderar en översyn av verksamhetssystemet och de blanketter och beslutsmotiveringar som ligger däri. Det skall inte vara möjligt att fatta beslut i ett verksamhetssystem utan att det framkommer lagrum, vad beslutet avser, motivering, datum, beslutsfattare osv.

Vidare rekommenderar undertecknad

• Översyn av samtliga rutiner, beslutsmallar och beslutsformuleringar
• Översyn av arbetsprocesser
• Översyn av kvalitetsledningssystem
• Översyn av akthanteringsplan
• Översyn av rutin för avvikelsehantering
• Kompetenshöjande insatser för chefer och medarbetare
• Översyn av delegationsordningen
• Kompetenshöjande insatser till ledamöter i Socialnämnden samt Socialnämndens sociala utskott.”

Slutsats

Slutsatsen är att Socialtjänsten i Gällivare har så stora brister i verksamheten att den behöver byggas om från grunden. De tar rutinmässigt barn från sina hem och placerar om dem i andra hem. De gör det utan att ta reda på om det är bra för barnen och ofta utan att kontrollera familjehemmen som barnen placeras i. När de placerat barnen i sina nya hem så lämnar de dem där, utan uppföljning eller hjälp. Tyvärr så visar den här granskningen bara toppen på ett mycket stort isberg. Samma sak händer på Socialtjänster i hela landet varje dag. Det är inte så här det ska gå till. Det går emot alla lagar vi har, både juridiska och moraliska. Tyvärr så det ändå så här det går till.

Även om du och dina barn inte har drabbats av Socialtjänstens rättsövergrepp så uppmanar jag dig att hjälpa till att reformera Socialtjänsten. De kan komma efter dig och dina barn imorgon – de behöver ofta ingen anledning att göra det och de bryr sig ofta inte om att  motivera varför de gör det, varken för dig eller till någon annan.