Dr. Lucy Hone är psykolog och expert på mental motståndskraft och psykisk hälsa. Hon är en bästsäljande författare, en eftersökt talare och prisbelönt forskare. 2019 gav hon ett TEDx föredrag där hon presenterade tre strategier som mentalt motståndskraftiga människor använder för att förbättra sin psykiska hälsa. Se gärna föredraget på Youtube.
Alla människor går igenom kriser i livet. Vissa kriser är mindre och inte så påfrestande medan andra kriser kan vara livsomvälvande. Det som ofta är avgörande för vår psykiska hälsa är hur vi väljer att hantera kriserna vi befinner oss i.
När min vårdnadstvist började så insåg jag att de flesta kriser jag varit med om hittills i mitt liv har varit ganska små i jämförelse. Jag anser mig vara en mentalt motståndskraftig person med bra psykisk hälsa, men de senaste åren har tärt mycket på mig och min motståndskraft har försvagats.
Till exempel så har jag den senaste tiden lagt mycket tankekraft och energi på saker som jag inte kan påverka. Istället för att fokusera på sånt som jag kan påverka. Så har jag inte gjort tidigare i livet och det har varit väldigt jobbigt för mig att göra det nu. Dr Hones strategier har hjälpt mig att komma tillbaka på banan och förbättra min egen psykiska hälsa. Det här är min beskrivning av hennes strategier, de kanske kan hjälpa dig också.
Lidande är en del av livet
Det första strategin är att förstå att lidande är en del av livet och att det är ditt eget ansvar att ta dig igenom krisen. Många i vårt moderna samhälle verkar ha inställningen att de ska kunna leva hela sina liv utan varken smärta eller lidande. Vissa verkar nästan se det som en rättighet att göra det. De undviker vardaglig smärta med piller och vardagliga kriser med förnekelse eller distraktioner. Med den inställningen och strategin så är det lätt att bli arg och bitter när man råkar ut för en livsomvälvande kris. Det är lätt att tänka vad orättvist livet är och att det här inte borde hända mig. Då blir det också svårt att göra vad som krävs för att ta sig igenom krisen. På det här sättet kommer din psykiska hälsa att försämras.
En bättre inställning och strategi är att förstå att lidande är en del av livet och att lära sig att acceptera det. När man har gjort det så förstår man också att det är ens eget ansvar att ta sig igenom krisen. Det är givetvis okej och ofta nödvändigt att ta hjälp för att ta sig igenom en kris men det är viktigt att förstå att ingen annan kommer att lösa krisen åt en. Med den här strategin så har du förutsättningarna som krävs för att förbättra din psykiska hälsa.
TIPS: Lyssna och läs om andra människors livskriser och lidande, det ger perspektiv. Om du kan och har energin så kan du också hjälpa andra människor i kris, det kommer hjälpa dig också.
Fokusera på det du kan påverka
Den andra strategin är att fokusera på saker som du kan påverka och ignorera saker som du inte kan påverka. Vår hjärna är programmerad att fokusera på saker som den tror är farliga. Det kommer från en tid då vi levde i en värld där många saker i vår omgivning kunde utgöra livsfara. Det har helt enkelt varit bra för vår överlevnad som art att snabbt identifiera faror för att kunna hantera dem på bästa sätt. Det gör att vår hjärna hela tiden arbetar med att analysera allt i vår omgivning för att identifiera faror. I vårt moderna samhälle blir vi konstant bombarderade med information som hjärnan vill analysera. Långt mycket mer information än vad den är anpassad till. Om man inte lär hjärnan att sortera i informationen så leder det ofta till överbelastning och sämre psykisk hälsa.
Motsätt effekt kommer om man tränar sin hjärna att fokusera på saker som man kan påverka och undvika saker som man inte kan påverka. Det leder till att man frigör kapacitet som gör att man kan hantera krisen bättre. Det leder också till att hjärnan slipper slösa energi på onödiga saker som man ändå inte kan påverka. Båda effekterna kommer att förbättra din psykiska hälsa.
TIPS: Fråga dig själv om det du lägger din tid på, och det du fokuserar dina tankar och känslor på, faktiskt är något som du kan påverka. Om svaret är nej så bör du skifta fokus.
Gör sånt som är bra för dig
Den tredje strategin är att hela tiden fråga dig själv om det du tänker och gör är bra eller dåligt för dig och så långt som möjligt hålla dig till de bra sakerna. Forskning visar att människor som fokuserar på bra saker är mer tacksamma, lyckligare och mindre deprimerade. Dessutom leder negativa tankar lätt till negativa handlingar. Det blir en nedåtgående spiral. Vissa tar till alkoholen, andra hittar något annat för att dämpa de negativa tankarna och känslorna. Oavsett så leder det till sämre psykisk hälsa.
Det går att bryta det här mönstret om man vill. Det första steget är att vara medveten om att hjärnan lätt fastnar i negativa tankar och att negativa tankar ofta leder till negativa handlingar. När du är medveten om problemet så kan du fånga dina negativa tankar och helt enkelt blocka dem. Det är inte lätt men med koncentration och uthållighet så går det. Samma sak gäller för saker som du gör. Ifrågasätt om det du gör är bra eller dåligt för dig. Undvik så långt som möjligt att göra saker som du vet är dåligt för dig. Det låter självklart men det är värt att påminna sig om för att förbättra sin psykiska hälsa.
TIPS: Varje dag ska du skriva ner tre bra saker som du har gjort eller varit med om. Det lär din hjärna att fokusera på positiva saker.
Det här var några strategier för att förbättra din psykiska hälsa. Hoppas du fick med dig något som hjälper dig på din resa.
Jag skall försöka hitta spår kring de händelser nu och då som jag kam påverka
och jag skall göra sådant som gör mig glad
kolla gärna min videos på min hemsida eller på facebook i gruppen ”videofilmer för förändring och utveckling”
Kloka tips Mikael!